Избрани Новини

Поставят възпоменателна плоча за спасителите на бургаските евреи

Животът

09-02-2016, 11:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" - Бургас стартира инициатива за поставянето на възпоменателна плоча - почит за спасителите на евреите в Бургас. Планирано е тя се намира в градинката до х-л "България", а размерите й са 58 на 78 см. "Плочата е за спасителите на бургаските евреи. Гражданите тук са били много активни и когато е трябвало евреите да бъдат депортирани между 1941-1944 години всички в града са се вдигнали в тяхна защита", сподели за BurgasNews Елка Василева от Имидж Адвъртайзинг.

Тя допълни, че това е втори жест от страна на признателните евреи. Първият е били при удостояването посмъртно като почетни граждани на Петко Чорбаджиев, познат с прозвището Петко Росен, и д-р Дянко Пръвчев, назначен за кмет на Бургас на 27 декември 1939 г. Двамата са се борили против срещу започната подготовка на кампания за изселване на бургаските евреите през 1942 година.
Инициатива ще премине и през обществено обсъждане, което ще се проведе на 23.02.2016 година, от 17:00 часа, в Заседателната зала на Община Бургас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов