Избрани Новини

Храм "Св. Харалампий” събра миряни за празника на пчеларя в Железница

Животът

10-02-2016, 20:34

Снимка:

simitli.info

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес почитаме Свети Харалампий Чудотворец

Свети Харалампий е! Ден на пчеларя!

Божият дом е един от новите в общината, граден от фамилията сладкари Джалеви

Единственият храм в община Симитли, наречен на Св. Харалампий, покровител на медарите и пчеларите, чийто празник отбелязваме днес, събра миряни от цялата община, информира simitli.info. Храмът е разположен в Джалева махала в симитлийското село Железница. Божият дом е един от новите в общината, граден от фамилията сладкари Джалеви, които произвеждат и мед. Отец Спас отслужи водоосвещение, освети хлябовете и прочете специална молитва за меда. В този ден миряните измолиха благодатна година за пчелите. Десетки буркани с мед освети отец Спас и благослови всички присъстващи.
12 килограма фасул бяха приготвени в голям казан, с който организаторите нагостиха десетките миряни, местни жители и гости.

Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, прави впечатление с изключително добрата подредба въпреки малките си размери. Осветен е преди 15 години. От 2000-та година до днес и в студ и в мраз на църковния празник миряни се събират да почетат светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов