Избрани Новини

Над 2000 буркана с мед наредиха стопани в благоевградския катедрален храм

Те бяха осветени от свещеници навръх празника на свети Харалампий в църквата

Рекорден брой от над 2000 буркана с мед наредиха стопани във формата на кръст в благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично". Те бяха осветени от свещеници навръх празника на свети Харалампий в църквата. Службата беше водена от отец Николай, който преди ритуала с освещаването на меда припомни житието на мъченик Харалампий пред стотиците пчелари и миряни. За поредна година стотици благоевградчани донесоха в храма бурканчета с произведен или закупен мед. На всяко бе привързана свещ и бе отбелязано името на притежателя му. По традиция свещите върху бурканчетата бяха запалени в 10:30 часа и оформиха огромен горящ кръст.

Благоевградският храм „Въведение Богородично" е сред малкото в страната, където на днешния ден медът се освещава по този начин. Уникалният ритуал и тази година привлече туристи от страната, които снимаха уникалното събитие в църквата.
„След обреда по освещаване на продукта на нашия труд - пчелния мед, той придобива чудодейна сила", категорични бяха стопаните на бурканчетата мед, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов