Избрани Новини

Българските превозвачи блокираха и ГКПП "Капитан Петко войвода"

Блокадата е за доброто на целия автомобилен бизнес, заяви изпълнителеният директор на Съюза на международните превозвачи

Българските превозвачи блокираха граничния пункт "Капитан Петко войвода". Действията им са в отговор на затворените от гръцките фермери граници, съобщава БНР. Движението през пункта спря в 8 часа тази сутрин. Протестиращите заявиха, че няма да пропускат превозни средства. Не е решено докога ще продължи контрапротестът от българска страна.
От 7.30 часа бяхме на граничния пункт. Уведомихме "Гранична полиция". Дадохме толеранс до 8.10 часа на всички автомобили, които бяха на територията на пункта, да бъдат обработени и да влязат на територията на България, след което блокирахме подстъпите. Допускат се само служителите на пункта "Капитан Петко войвода". Уговорката ни с колегите от Съюза на международните превозвачи е блокадата да продължи дотогава, докато гръцките фермери не дадат ясни сведения докога ще продължи тяхната блокада и да се върнат обещанията както бяха, да пропускат поне по пет часа на ден, заяви в интервю за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Иван Запрянов от Съюза на международните превозвачи.
Блокадата  е за доброто на целия автомобилен бизнес, допълни в предаването Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, откъдето искат да се спазва ясно и точно основният принцип на ЕС – за свободно движение на хора, стоки и капитали. Затова и ще бъде оставен лек толеранс от време, за да могат да се изтеглят от Гърция българите, останали блокирани с леките си коли там.
Загубите ни са за милиони евро – може би за 10 милиона, но не можем да кажем точно, защото, както има преки загуби, свързани с неустойки от доставките на товарите, има и неустойки, свързани с погубване на товари, командировки и заплати на шофьори, увеличен разход на гориво, пропуснати ползи и т.н., подчерта Арабаджиев.
Напълно затворен за преминаване остава граничният пункт "Кулата“. Живата верига на нашите превозвачи остава. През нощта групата на протестиращите се увеличи внушително. Български шофьори прииждат и от двете страни на границата. След контраблокадата в отговор на нарушеното споразумение от страна на гръцките фермери, официална информация от граничните власти в южната ни съседка няма. До момента няма и реакция на нашите власти. Опитите за комуникация между представители на двете държави на регионално ниво към момента са без успех.
Вчера нашите превозвачи заявиха, че искат представители на Европейската комисия да се убедят на място в сериозността на проблема с нарушаването на основните свободи, но не са изпратили официално искане. По информация на Съюза на международните превозвачи, днес ще бъдат блокирани и другите гранични пунктове с Гърция.
През ГКПП "Илинден – Ексохи" към момента се пропускат всички видове моторни превозни средства. На граничните пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" трафикът е нормален.    



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)