Избрани Новини

Петър Кьосев: Къде бяхте, когато театърът пропадаше?

Министерството изисква финансов план за управление от културната институция

Ръковоството на Драматичен театър „Никола Вапцаров” в Благоевград изготви план за финансовото стабилизиране на институцията, съобщава БНТ. Театърът е един от 8-те културни инстиуции, от които Министерство на културата изисква да представят нов финансов разчет за управление заради натрупани сериозни дългове.

Според актьорите дълговете от 800 хиляди лева на театъра са започнали да се трупат още преди 6 години по време на управлението на предишни директори, като са правени ненужни разходи.

Жанет Кирянова – актриса – ДТ ”Никола Вапцаров” – Благоевград: ”Не е последвало нищо от това, че правят изключително големи разходи- да речем 31 хиляди за представление, което се играе 3 пъти“.

Петър Кьосев – директор на ДТ „Никола Вапцаров”-Благоевград: „Къде беше Министерството на културата, когато театърът пропадаше, сега аз ако съм жертвата, това ще е най-лесното“.

Спасителният план за театъра започва преди половин година, когато директор става Петър Кьосев. Съкращава 12 души от персонала, а за миналата година е имало над 170 представления, като повечето от половината са турнета в региона.

Петър Кьосев-директор на ДТ „Никола Вапцаров” - Благоевград:”Успяхме да надскочим с 53 хиляди лева това, което ни се иска по план. Може да си представите, тук кипеше денонощна работа”.

Новият екшън план за финансова стабилност на тетатъра предвижда 20% съкращения.

Валери Миленков – зам-директор на ДТ „Н.Вапцаров”-Благоевград: ”Съвместяваме в една щатна бройка няколко функции на едно длъжностно лице, допълнително споразумение ще направим за намалено работно време”.

От благоевградския театър казаха, че в Министерството трябва да правят разлика между приходите, които може да реализира столичен и театър и такъв в провинцията, защото билетите в по-малките градове са в пъти по-евтини и защото разходите по турнета в региона са големи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)