Избрани Новини

Уникални снимки от сватбите на Ванга и Валентина Терешкова откриха в Петрич

Сватбена стена проследява градската култура и сватбените традиции на общината

Уникални и автентични снимки от сватбите на пророчицата Ванга и първата жена космонавтка Валентина Терешкова откриха в архива на отдел „Обредни дейности“ в община Петрич, информира "Труд".

Те станаха и повод в ритуалната зала на южния град да се нареди изложба или сватбена стена, която проследява градската култура и сватбените традиции на общината.

Любопитна е историята на снимката на космонавтката Терешкова. Тя е подарена на Петрич лично от нея, когато е била на посещение в града. Това е било в далечната 1971 година на 5 юни. Целия регион се е стекъл да види на живо руската космонавтка, искали да я пипнат, мислейки,че така докосват частица от Космоса. Посрещачите били толкова любопитни за нейния живот,че искали тя да остави нещо за спомен. Терешкова носила в себе си снимка от сватбата и с удоволствие я оставила в знак на уважение.

На почетно място на сватбената стена стои и снимката на петричката пророчица Ванга и нейният съпруг Димитър, както и фотокопие на разрешителното за тяхното венчание. Има издирени снимки на двойки, на които пророчицата е кумувала. Най-старата сватбена снимка датира от 1938 година на Благой и Мария Калъпсъзови. Изложбата ще бъде постоянна , а служителите ще продължат да издирват интересни фотоси на темата.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)