Избрани Новини

Блокадата на границата удари бизнеса в Пиринско

Шивашки цехове затвориха, работниците в неплатен отпуск

Когато комшията е зле, няма как ти да си добре. За пореден път тази стара мъдрост изпитва на гърба си бизнесът в Пиринския край. Блокадата на границата нанася сериозен удар по икономиката там, съобщава standartnews.com. Най-тежко е положението в общините Петрич и Сандански. Гръцките фермери с протестите си съсипват поминъка на малкия и средния бизнес. Няма ги гръцките туристи, а това е финансов удар върху местните фирми. Обикновено през почивните дни в Петрич идват десетки автобуси с гърци, които спят в хотелите, пазаруват в магазините, хапват и пийват в ресторантите.

"Така се пълни общинската хазна и бизнесът печели. Заради блокадата обаче сега ги няма", признава кметът на общината Димитър Бръчков. Същата е ситуацията и в съседния курортен град Сандански.

"Почти няма гръцки туристи, а това няма как да не се отрази на икономиката в града", коментира градоначалникът Кирил Котев.

Много търговци в Сандански са пред фалит заради липсата на клиенти от Гърция. Блокадата на границата унищожава бизнеса ни, разчитаме основно на комшиите, твърдят те.

Преди 2 години кризата в Гърция доведе до затварянето на десетки търговски обекти в центъра на града и до фалит на техните собственици. На витрините на много магазини бяха поставени табели с надпис: "Помещението се отдава под наем".

"Сега изживяваме дежавю. Разчитаме основно на гръцките клиенти. Макар че и те доста намаляха като брой в курорта ни, доходите им паднаха, свиха разходите си, купуват по-малко. Но пък нашенци нямат пари и почти не влизат в бутиците. Блокадата на границата продължава над 3 седмици, трупаме загуби. Някои са готови да зарежат бизнеса си", твърди санданчанинът Стоян Кадийски, който има магазин за дрехи на главната улица "Македония". Той обяснява, че разходите на обекта си вървят - харчи се доста ток през зимата, плащат се заплати на продавачки, данъците се трупат. Тези, които са наели помещения под наем, нямат възможност да ги плащат. За последните 2 г. почти 40 търговци са се отказали от бизнеса си. Сметката сочи, че над 1/3 от бутиците в центъра на Сандански са хлопнали кепенци споделят търговци.

Заради блокадата на границата те отчитат тотален срив на оборота. Не се ли отпуши Кулата, ще се наложи собствениците на бутици и магазини да освобождават работна ръка. В много от обектите в последните години зад щанда са самите собственици, тъй като не могат да си позволят да наемат продавачи. Някои търговци разпродават стоката си на по-ниски цени, за да привлекат клиенти от града.

Продължаващата блокада на границата с Гърция доведе до паника сред представителите на шивашкия бизнес. Повечето шивашки фирми в Югозападна България работят на ишлеме. Материалите се внасят от Гърция, те произвеждат различни стоки, които отново пътуват към южната ни съседка, а от там- към Западна Европа. В момента обаче почти никой не получава нови материали, тъй като тировете са заклещени преди ГКПП - Кулата - Промахон. Доста шивални вече затвориха врати, тъй като реално нямат работа. И нямат яснота докога ще е така. "Вече седмица съм вкъщи. Пуснати сме в неплатен отпуск. Това означава, че не изкарвам нищо. Не мога да помогна с пари на сина си, който има малко бебе. Дотук ни докараха гърците с пустите им стачки и протести. Да си правят стачките вътре в страната, а не да удрят по джоба на хиляди обикновени работници като мен", коментира благоевградчанката Кирка Гаврилова. Този проблем имат и няколко гръцки цеха за обработка на маслини, които също получават суровината си от Гърция. Те също са готови да спрат работа, тъй като складовете им вече са празни. Молят се разумът да надделее и блокадата да приключи. В противен случай ще трябва да освободят работниците си.
"За мен е вандализъм и безумие всяка година през зимата гръцки фермери да затварят граници. Цяло лято събират реколтата, а дойде ли зимата, те са на узо и пържоли на браздата.", ядосва се Здравка Чимева, собственик на туристическа фирма в Благоевград. Тя е категорична, че ако протестиращите имат някакви претенции, то трябва да ги изразят вътре в държавата си.

"Кой ще компенсира загубите на превозвачите, загубата на време, което също е пари? Не бива да решават проблемите си на наш гръб. Като имам проблем в семейството, не затварям входа на целия блок, а го решавам в моя дом.", каза още Чимева. "Като искат да си отстояват правата, да ходят и си окупират техните държавни институции и пътни артерии и да пускат хората да преминават през границата нормално.", убедена е тя. "Явно им е най-удобно да застанат на границата, да я блокират и ние да не реагираме по никакъв начин. А би трябвало с някаква нота на външно министерство да се иска решаване на проблема с блокадите на границата. Това безобразие е почти всяка година, тъй като никой не реагира. Подиграват се на България", смята Здравка Чимева.

Хотелиерът от Сандански Илия Пасков смята, че трябва да предприемем същите мерки спрямо Гърция. През август, когато е високият туристически сезон в южната ни съседка, ние да затворим за 10-15 дни границата. Да видят до какви загуби водят подобни действия. Да ги заболи и тях, както нас ни боли, твърди бизнесменът. "Не може да седят няколко фермери край границата, да пробват кой е сварил по-добра ракия, да хапват на софрата, да се напиват, а хиляди превозвачи, шофьори и пътници да са потърпевши. Но ние направим ли го това, жандармерията ще ни разгони веднага. Правителството трябва да реши веднъж завинаги този проблем, защото е страшно толкова много хора да бедстват край границата", убеден е Илия Пасков.

Скарите в Градешница опустяха. Наричат Градешница не село, а скара. През населеното място минава шосето за Гърция, а до главен път Е-79 в продължение на 500 м са разположени 10 заведения. Те хранят пътуващите по магистралата с вкусни мръвки, гозби и специалитети. И осигуряват препитанието на над 50 местни и на още толкова хора от Кресна и Струмяни. На практика това е най-голямата скара в Югозападна България. Над 20 г. тя дава хляб на стотици семейства. Но в дните на блокадата почти навсякъде е празно. Има тук-там по двама-трима клиенти.

"Закъсахме го. Всеки бърза да стигне до границата, за да хване "прозореца", когато се вдига блокадата на гръцките фермери. На никой не му е до вкусните ни гозби. Изнервени са шофьорите, най-много да спрат, за да вземат по две филии хляб с две кюфтета. И продължават към границата, не сядат да хапнат като хората.", споделят собственици на заведения в района.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов