Избрани Новини

Дупнишките спасители обучаваха как се оцелява при лавини (Снимки)

За нас бе важно да разберат хората как да реагират адекватно в лавинна ситуация, споделиха организаторите

Тридневен курс по лавинна безопасност и оказване на първа помощ при лавинни инциденти се проведе в уикенда в района на х. Скакавица. Организатори на събитието бяха Българска Планиска Спасителна Служба съвместно с Планинско Спасяване-Дупница, съобщава zadupnitsa.com. 18 души от Пловдив, София, Самоков и Дупница се включиха в курса и успешно завършиха обучението. Инструктури бяха Кирил Русев-председател на Български алпийски клуб и Кирил Иванов.

"Това бе поредната ни инициатива и сме много доволни от постигнатото. За нас бе важно да разберат хората как да реагират адекватно в лавинна ситуация. Продължаваме с подобни курсове за оцеляване в планините. При нас няма ограничение на възрастта, така че всеки желаещ да се включи е добре дошъл. Курсовете ги правим напълно безплатно като осигуряваме и необходимите пособия за обучението. Все пак най-важното е да подготвим човек за евентуален инцидент в планината, където първата реакция и действия в повечето случаи спасяват живот“, обясни един от спасителите в Планинско спасяване-Дупница Емил Павлов.

Курсовете ще продължат и в следващите месеци, уточни той, като желаещите могат да потърсят за повече информация туристическото дружество в града.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов