Избрани Новини

В Осина свлачищните процеси продължават

От населеното място са дали приоритен на селския път

Живеем в постоянен страх, че при интензивни валежи от дъжд може да останем без път от и за село Осина, каза за радио „Фокус“ Славо Хаджиев, кмет на сатовчанското село. По думите му към днешна дата положението в населеното място остава сериозно, след като повече от година пътят не е възстановен.

"Проблемите не са спирали, те си продължават. Всеки ден се страхуваме и чакаме да стане най-лошото и пътят да падне. По засегнатите къщи от свлачището се появяват нови и нови пукнати“, посочи Хаджиев.

Той допълни, че засега свлачищните процеси са по-слаби от миналогодишните. Кметът на село Осина каза още, че на 9 февруари се е провела среща с Областният управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, на която е била обсъдена актуалната обстановка в населеното място и възможностите за отстраняването на проблема.

"Общината няма как да ни осигури парите, които са ни нужни за цялостното възстановяване на пътя. Дори да вложим цялата сума, която ни е дадена като капиталова субсидия, пак няма да успеем да възстановим щетите.“, категоричен бе Хаджиев. Той добави, че сериозни проблеми със свлачища има и в село Плетена.

"На първо време заделихме около 10 хиляди лева за укрепване на пропадналия път в село Осина. С тази сума ще бъдат оправени канавките, за да може да не се събира вода в тях. Направихме отводнителни канавки където беше нужно, за да може стичащата се вода да не отива към свлачището“, уточни кметът на населеното място.

Хаджиев каза още, че всеки ден прави оглед на засегнатите от свлачището къщи, за да следи обстановката и това, което е установил е, че с по 1 – 1.5 мм ежедневно те пропадат.

"Много сериозно е положението и знам, че има и други населени места в България, които имат подобни проблеми, но смятам, че трябва да се борим до последно, за да спрем свлачището по някакъв начин.“, посочи Хаджиев.

Той добави още, че за момента се изчаква да се проведе заседание на Междуведомствената комисия, на което ще се реши дали ще бъдат отпуснати средства за възстановяване на пропадналия път и укрепване на свлачището, което е потенциално опасно за живеещите в село Осина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов