Избрани Новини

Съветът на Европа ни писа за ромите в Гърмен и Варна

Принудителните изселвания на роми в Европа продължават, без да се осигурява подслон

Правителствата на България и още шест държави са получили писмо от комисаря за човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс относно изселването на роми, без да се вземат адекватни мерки за осигуряване на подслон, съобщи standartnews.com. От СЕ добавят, че това е нарушение на международните задължения на страните членки за защита на човешките права.

В писмото на Муйжниекс до премиера Бойко Борисов се посочват случаите в Гърмен и Варна.

Проблемът с незаконните жилища на ромите в махала "Кремиковци" в Гърмен нашумя миналото лято. Тогава след масов бой пострадаха четирима, осем души бяха арестувани, а обитателите на Гърмен въстанаха срещу жителите на "Кремиковци". Те се оплакаха от постоянни набези срещу собствеността си и тормоз от страна на ромите. Впоследствие напрежението ескалира и се стигна до протест срещу незаконните ромски постройки. На обитателите на махалата бе даден срок, в който да премахнат сградите, но по-голямата част от тях така и не го направиха. Полицаи с дни пазеха района, за да не би напрежението да ескалира допълнително и да се стигне до нови сблъсъци.

Писма са получили още властите на Албания, Франция, Унгария, Италия, Сърбия и Швеция.

"Много роми продължават да се сблъскват със сериозни форми на дискриминация и нарушения на човешките права от страна на властите както на национално, така и на местно ниво. По-конкретно, принудителните изселвания на роми в Европа продължават да се извършват, без да се вземат адекватни мерки за осигуряване на подслон, което представлява нарушение на международните задължения на страните членки за защита на човешките права", пишат по СЕ в свое прессъобщение.

"Изселването от домовете често се извършва без предварителни консултации със засегнатите семейства и в твърде кратки срокове, докато в същото време често не се предлага адекватна алтернатива за подслон. Тази ситуация засилва уязвимостта на ромските семейства, пречи на социалното им включване и помрачава перспективите на децата редовно да посещават училище. Страните членки трябва да спазват задълженията си към съблюдаването на човешките права, като преустановят подобни мерки и инвестират повече, за да намерят трайни решения за подслоняването на ромските семейства", пише още Муйжниекс.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов