Избрани Новини

"В градината на Божията майка" гостува в Благоевград

Православният информационен център чества седем години от откриването му

Тази вечер в присъствието на Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим във фоайето на Община Благоевград беше открита фотоизложбата „В градината на Божията майка“ на авторите Аврам Аврамов и Владимир Алексеев от София. Поводът за представянето й бе честването на 7 години от създаването на Православния информационен център към Неврокопската Света митрополия в областния център.

На откриването присъстваха кметът на общината д-р Атанас Камбитов, заместник-кметът Христина Шопова, свещеници от епархията и много граждани.

Негово високопреосвещенство митрополит Серафим откри изложбата, приветствайки присъстващите. Заместник-кметът Христина Шопова благодари на авторите, решили да покажат фотографиите си именно в Благоевград, както и на организаторите – Мирела Кючукова, координатор в Православния център. След това проф. д-р Иван Желев, председател на УС на Ефория „Зограф“, представи авторите и изложбата. /Изложбата е собственост на Ефория „Зограф“ - държавно-обществен орган за стопанисване на недвижимата собственост у нас на българския атонски манастир „Св.Георги“ – Зограф/.

Двамата български фотографи преди четири години заедно поемат по стръмните горски пътеки на планинския полуостров Атон, от векове наричан Света гора /“светата планина“/, а поетично определян като градината на Божията майка. Там, на това място от около 600 кв.км, се намира чудно съчетание от прекрасна природа, десетки монашески обители, невероятни архитектурни ансамбли, неповторими произведения на изкуствата. И много, много история...

От близо заснети 2 500 фотографии двамата автори са избрали над 80 за изложбата. Фотосите представят различни места от Атон, уловили са мигове от живота там както на монасите, така и на безбройните поклонници, тръгнали към тази светиня.

След откриването и разглеждането на изложбата Неврокопският митрополит и свещеници от епархията отслужиха в Православния център водосвет за здраве по-случай седмата годишнина от откриването му. Беше представен новия сайт на центъра и новите му проекти, а присъстващите се запознаха с многобройните му дейности.

Накрая – като на рожден ден! – беше разрязана огромна торта, а присъстващите се почерпиха с погача, баница и сладкиши.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов