Избрани Новини

Масови проверки започват в складовете за дървесина в Кюстендилско

246 са регистрираните постоянни складове в областите Кюстендил и Перник

От днес служителите на РДГ Кюстендил заедно с горските инспектори започват масирани проверки в постоянните складове за дървесина, предава Дарик. В склад от града инспекторите провериха дневника за постъпилата, преработената и експедирана дървесина. В склада бяха записани всички превозни билети на постъпилата дървесина, инспекторите сравниха издадените билети за експедиция на дървесина и наличностите на склада. Беше проверено задължителното видеонаблюдение на склада, имаше една камера, която хващаше целият поток.

"Открихме един пропуск в изходящите билети, сутринта в 8.40 часа е излязъл автомобил с дървесина, а ние ги проверихме малко след 9 часа и билета не беше вписан. Това не е фатален пропуск, собственикът се оправда, че няма конкретен човек, който да се занимава с това. Имаше заявка за записване на билета в дневника, така че проблемът не е голям. Не беше направена и задължителната рекапитулация на всеки 2 страници на дневника, отново собственикът се оправда с липса на време. Ще му бъдат направени предписания, които трябва да бъдат поправени в определен срок, след това следват нови проверки", коментира Константин Константинов, главен експерт опазване горски територии в РДГ Кюстендил.
246 са регистрираните постоянни складове в областите Кюстендил и Перник, от тях към момента около 100 са с виденоблюдение, останалите са декларирали в РДГ Кюстендил, че имат сключен договор с фирма, която да им постави камери.

220 камиона са с GPS устройства, 50 имат сключени договори и предстои да има бъде монтирано устройство. 4 склада от Пернишка област са подали заявление в РДГ Кюстендил, че се отказват от дейността си, без да уточняват дали причина са новите изисквания за въвеждане на видеонаблюдение.

"Разпоредбата е от 1 януари, но имахме гратисен период, от днес реално започват масираните проверки. Първо, контрол на дървесината, която постъпва в постоянните складове чрез виденаблюдение и движението на дървесината с транспортните средства. Задължени са всички да имат GPS, така и проверяваме къде отива дървесината. От 1 януари задължително се пуска само електронен превозен билет, който веднага се качва в информационния масив на ИАГ. Веднъж издаден такъв билет, той не може да се ползва втори път. Предстои и обучени за частно практикуващите лесовъди, които също трябва да издават електронен превозен билет", заяви директорът на РДГ Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов