Избрани Новини

Усложнява се двойната блокада на българо-гръцката граница

Опашките са километрични - от порядъка на 15-16 километра от наша страна

На ГКПП "Кулата - Промахон" българският и гръцкият Червен кръст се включиха в хуманитарната акция по осигуряване на храна и вода за чакащите от дни на границата шофьори. Близо хиляда пакета с продукти и вода бяха раздадени на хората, чакащи с камиони и леки автомобили на "Кулата".

Много от нашите превозвачи се възползваха от двата микробуса, които ги транспортираха до България, за да се запасят с най-необходимото, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов:"Това продължава от 8.30 и хубавата новина е, че към момента все още се случва. Шофьорите, по техните думи, са благодарни. Около 18 часа вече приключи и срещата с представители на Гръцкия червен кръст. Към момента вече е започнало раздаването на вода, хляб, консерви и елементарни санитарни материали, така че освен нашият автомобил, който успя да премине границата и да започне раздаването на тези така необходими за шофьорите продукти, включват се и от страна на Гръчкия червен кръст. Имаме подготовка утре сутринта отново да продължим. Опашките са километрични - от порядъка на 15-16 километра от наша страна, а от гръцка страна по информация надхвърлят 20", допълни Михайлов относно чакащите камиони и коли от двете страни на границата.

Български превозвачи блокираха тази сутрин и ГКПП "Маказа". През него могат да преминават единствено пешеходци. От Съюза на международните превозвачи призоваха българите в Гърция да се върнат до утре сутринта през все още работещите пунктове "Златоград" и "Ивайловград". В блокадата участват двайсетина мъже от Пловдив, водени от Илия Костурски, член на Управителния съвет на Съюза на превозвачите. Очаква се по-късно да се присъединят и други техни колеги от района. 

Контрапротестът е в отговор на блокадата на пътя Кърджали - Комотини, където гръцки фермери трета седмица са преградили с трактори шосето на 17 километра от границата. Българската блокада ще продължи дотогава, докато гърците изцяло освободят пътищата, заявиха превозвачите. Според тях ситуацията вече е извън контрол, а фирмите търпят десетки хиляди евро загуби от неосъществени превози. Протестиращите заявиха, че ще останат на "Маказа", ако се наложи и до Великден.
От началото на блокадата нито един автомобил не премина през пункта - пропускаха се само пешеходци, но желаещи няма поради факта, че от границата до Комотини са 24 километра. Няколко коли, пътуващи за Гърция, се върнаха обратно, когато видяха блокадата. 

Втори ден продължава контрапротестът на българските превозвачи на ГКПП "Капитан Петко войвода". На гръцка територия чакат предимно български камиони, като шофьорите и тук са изнервени и искат бързо решение на кризата. 

Колоната от ТИР-ове на наша територия е над 3 километра, а българските превозвачи са категорични, че ще останат на границата до окончателното решение на кризата. На гръцка територия опашката от ТИР-ове е над 6 километра, като повечето камиони са български. 

 

Областната администрация в Хасково раздаде вода на шофьорите на граничния пункт "Капитан Петко войвода", където движението втори ден е блокирано от български тирове. Шофьорите са изнервени от чакането и загубите, които търпят, особено тези, които превозват бързо развалящи се стоки. 

 

Българските власти съветват хората, които са блокирани на територията на Гърция, да използват все още отворените пунктове "Златоград" и "Ивайловград", които в петък в 9.00 часа ще бъдат блокирани, или обходни маршрути през Македония. 




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов