Избрани Новини

Намериха най-добрия качамак в Ябълково

Конкурсът се проведе днес от 12 часа, а журито беше съставено от всички присъстващи на местния празник

Дузина участници се съревноваваха в надпреварата за най-добър "Ябълковски качамак" в кюстендилското с. Ябълково днес. Конкурсът се прави за пета поредна година от местното читалище "Зора" и кметството. Отборите в съревнованието бяха съставени от по двама души, а призът получиха Цветанка и внукът й Анатоли. Оценката на приготвените в двора на училището гозби беше дадена от всички присъствали на събитието, които опитаха от приготвените качамаци. Заедно с тях местните предлагаха и домашни вина, мътеница и зелев сок.

Основните продукти за състезанието бяха осиурени от читалището. Призьорите бяха определени чрез гласуване. Участниците се представят пред журито с номера, за да бъде оценката точна. Водещото е вкусът и аранжировката на порциите, обясниха организаторите. Журито беше съставено от всички присъстващи на местния празник, които дегустираха всеки един от приготвените качамаци. Наградите са парични, обясниха организаторите, но според състезателите най-важното е да се получи празника.

"Всеки отбор в конкурса ще е от по двама души. Може да са жена и мъж, две жени или двама мъже. Продуктите за качамака се купуват от читалището. Жури са всички присъстващи, които ще опитат от всеки един качамак. Миналата година участваха 8 двойки. Ще има награди за първо, второ и трето място, както и награда за най- добре аранжиран качамак", заяви преди състезанието председателят на читалището Росен Георгиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов