Избрани Новини

Проверяват за пропуски в снабдяването на Церово с дърва

Целта е да се установят причините за създаденото обществено недоволство

Проверка в Държавно горско стопанство - Благоевград за осигуряване с дърва за огрев на местното население в с. Церово започва днес Югозападното държавно предприятие. Целта е да се установят причините за създаденото обществено недоволство и появилите се коментари в отделни публикации за тенденциозно отношение на горските служители към хората от селото. Проверката трябва да изясни има ли пропуски от страна на териториалното поделение в Благоевград при снабдяване на постоянните жители с дърва, като ще бъдат прегледани предоставените списъци от кметството няколко години назад. Едновременно с това специално внимание ще бъде отделено и на предизвикалия през последните дни обществен интерес и реакции казус с жител на селото, който продал магарето си, за да плати глоба за незаконна сеч на изсъхнал дъб в собствената му градина.

„Тънка нишка дели закона от морала. Дори да приемем, че действията на нашите служители са били законосъобразни, в конкретния случай те не са морално обосновани. Това ни дава основание да считаме, че вероятно в района има по-сериозен проблем, поради което предприемаме тази проверка", коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. За резултатите от инспекцията ще бъде предоставена допълнителна информация.

Преди няколко дни жители на Церово се жалваха от тенденциозно отношение на горски служители, които съставят актове за щяло и нещяло. Кметът на селището Лефтер Едипов бе категоричен, че местните хора са третирани като престъпници. „Чудят се за какво да глобяват хората. Вместо да ни помогнат за осигуряване на дърва за огрев, те се крият по храстите и съсипват от глоби пенсионери и бедни хора за по две-три цепеници. Искат да ходят тези бедни хора да си купуват дърва за огрев по 80-90 лева кубик от фирмите", твърди селският управник. Мафията изсече българската гора, а горските само на нас, обикновените хора, са силни, допълва селският управник, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов