Избрани Новини

Ще стане ли открита сцена благоевградският театър?

Театрали недоволство срещу начина на финансиране на театрите

Актьорите от Драматичния театър в Благоевград излязоха с отворено писмо, в което се обявяват срещу начина на финансиране на културната институция, предаде БНТ. Те обявиха, че е нужна нова методология за финансиране на държавните театри. Според актьорите готвената от Министерството на културата реформа, която предвижда театри с по-ниски приходи да се превръщат в открити сцени, ще лиши много хора в страната от спектакли.

Актьорите от Благоевградския театър се обърнаха не само към театралното съсловие, но и към цялото българско общество, защото смятат, че проблемите на театралната реформа не засягат само творците. Според тях изискванията на Министерството на културата са се оказали непосилни за изпълнение за много от извънстоличните театри, тъй като не са съобразени със спецификите на регионите. Ако трябва да обобщим, в момента бюджетът на държавните театри в страната се формира по следния начин: на всеки един лев от продаден билет театърът получава по 2 лева и 50 стотинки от държавата. И тук според благоевградските театрали идва спорният момент. Защото едно е да продаваш билет за театър в Благоевград да речем за 10 лева, друго е да го продаваш в София, Пловдив или Варна. Покупателната способност на хората е различна, а простите сметки показват, че тези, които продават по-скъпи билети, печелят повече не само от самия билет, но и от дотацията от държавата. Затова актьорите поискаха Министерството на културата да въведе нов метод за финансиране на театрите, който да бъде съобразен с регионите, в които високи цени на билетите няма как да се поддържат.

700 000 лева бяха натрупаните просрочени задължения на Драматичния театър в Благоевград допреди дни. С решение на Министерството на културата тези пари, както и парите, които дължат други 7 културни институции в цялата страна бяха опростени. Срещу това държавата поиска от театрите оздравителна програма в следващите три месеца. С 2 лева и 50 стотинки на всеки спечелен лев от билет обаче в театъра в Благоевград са сигурни, че дълговете ще започнат отново да се трупат и финансово оздравяване няма да се случи.

Албена Чобанова, актриса: “Продължавайки да работим по тази методология, на всички е ясно, най-вече на хората в Министерството на културата, че това води до закриване на театъра, няма как да изпълним тримесечния оздравителен план на Министерството на културата, това е невъзможно.”

Ако оздравителният процес в изпадналите в криза театри не проработи, от Министерството на културата планират да ги направят открити сцени. Предвижда се трупите да бъдат разпуснати и на сцената в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново и Враца да излизат само гостуващи артисти.

Кънчо Кънев, актьор: “Идеята е всичко това да се нулира и тук да остане един портиер с две чистачки и някакъв администратор, който да поддържа сградата за гостуващи представления.”

Благоевградските актьори са категорични, че сегашната система на финансиране на театрите не е добра.

Божана Косева, актриса: “Не би трябвало да се очаква да има възвръщаемост от здравеопазване, от образование и от култура и в една нормална държава, в момент на криза бюджета на тези структура не се пипа.”

Кънчо Кънев, актьор: “Явно тенденцията е в някакъв момент да се стигне до там по тези места, които те наричат проблемни, да няма действащи театри. Да има театрална сграда с някакъв поддържащ персонал. Никой дори вече не коментира нивото на култура и изкуство, гледат се едни приходи и разходи, като в бакалия, все едно не правим театър, а продаваме салами.”

В Благоевград актьорите са сигурни, че дори да бъде съкратена трупата или заплатите намалени, това ще са временни мерки, които няма да решат цялостния проблем с финансирането на театъра.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)