Избрани Новини

Община Благоевград ще намалява вредните емисии във въздуха

Автоматична станция за измерване качеството на въздуха действа в жк. "Ален мак"

Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, Община Благоевград е разработила Програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на територията на Благоевград. Това каза за "Фокус” Александър Гошев, главен експерт в дирекция превантивна дейност при Регионална инспекция по околната среда и водите - Благоевград.

"Програмата е изпълнявана в периода 2011- 2014 г. Данните от мониторинга за 2014 г. показват малък напредък по отношение на намаляването на броя на превишенията на средноденонощната и на средногодишната норми за фини прахови частици с размер до 10 микрометра, спрямо данните за 2011 г.“, уточни експертът.

По думите му в резултат е направен обстоен анализ на действащата програма, придружен с ново математическо моделиране. Гошев сподели, че през 2015 г. Община Благоевград е започнала процедура по актуализиране на Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на територията на Благоевград, а експерти от РИОСВ – Благоевград взеха участие в програмния съвет за обсъждане на актуализираната.

По думите на Гошев, в края на 2015 г. актуализираната програма е представена в дирекция „Опазване чистотата на въздуха” към Министерство на околната среда и водите за съгласуване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов