Избрани Новини

Нерегламентираните сметища намаляват

Животът

23-02-2016, 10:30

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Най-голям брой почистени замърсявания има в районите на Бургас, Варна и Перник

Нерегламентираните сметища в страната намаляват. Това е констатирано при проверките миналата година, стана ясно от думите на заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков в предаването ни "Хоризонт плюс седем".

До края на месеца, регионалните екоинспекции трябва да представят в Министерството на околната среда и водите графици за предстоящите през март и април проверки за нерегламентирани сметища по реките. Това е разпоредено от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева във връзка с пролетното снеготопене.

Най-голям брой почистени замърсявания има в районите на Бургас, Варна и Перник. Общо за 2015 година са почистени над 715 нерегламентирани замърсявания на речни легла и прилежащи територии, поясни Живков.

"Кметът на общината отговаря за предотвратяването на изхвърлянето на отпадъците на нерегламентирани за това места и за почистването им. И да няма трайно решение, има успехи в проблема с незаконните сметища, тъй като в последните години се наблюдава намаляване : има вече изградени 45 регионални системи, още 5 в процес на завършване, а остават още 2 до 2017 година. Така че що се касае в процеса на управление на отпадъците, държавата изпълнява своята политика - местната власт събира, транспортира, третира отпадъци по нов начин, допълни земестник-министърът на околната среда и водите", коментира пред БНР заместник-министърът .

От 2 000 до 20 000 лева е предвидената в закона глоба за кмет, който не се е съобразил с разпоредбата за премахване на незаконно сметище, а през 2015 са наложени санкции от 178 000 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов