Избрани Новини

Българи и чужденци преписват "История славянобългарска"

Мисия Бургас

26-02-2016, 13:01

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

С паче перо и мастило всеки желаещ ще може да препише редове от Историята

В първия ден на Великденските празници най-големият новопостроен замък в Европа - "Влюбен във вятъра" /по-известен като Замъка/, ще възроди мисията на силния български дух. В параклиса му, до олтара, под звуците на старинна музика, всеки посетител ще може да се пренесе в славната епоха на Паисий, като изпълни заръката му и препише няколко реда от неговата "История Славянобългарска". 
"Целта ни е да накараме българите да се почувстват по-съпричастни към историята. Замъкът е достатъчно наложен като туристически обект, не го правим с комерсиална цел", каза за BurgasNews управителят Янко Кръстев.

До идеята се стигнало във връзка с намерение да се направи художествена галерия в Замъка в Раводиново. "Посещават ни много талантливи хора, които рисуват видяното на място. Тъй като не ни стигна време за галерията, решихме да отделим място за експозиция за народните будители", уточни той.
С паче перо и мастило всеки желаещ ще може да препише редове от Историята на Паисий, като добави името, адреса и възрастта си. "Предвидили сме два тома за препис на Историята. Надяваме се да породим родолюбивото чувство у сънародниците ни, отправяйки това предизвикателство", каза управителят. Той допълни, че след това преписът ще бъде качен в интернет. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов