Избрани Новини

"Кукерландия“ е по-зрелищна от всякога /снимки/

В Ямбол продължава XVІІ Международен маскараден фестивал

Картата на маскарадна България отново е събрана в една гореща точка – XVІІ Международен маскараден фестивал – „Кукерландия - 2016“. Хиляди страшилища - от Разлог до Варна, от Бургас до Кюстендил и от Ивайловград до Силистра прииждат в Ямбол за пищното кукерско сборище.

Кукерландия – „Ямбол 2016“ започна с проглушителна сила на 26 февруари и ще властва над града до неделята на 28 февруари. Рекорден брой участници и цели 16 нови групи предвещават невиждано досега зрелище в кулминационните дни 27 и 28 февруари. Общо 72 са участващите в „Кукерландия“ групи. Девет от тях представят детската „Кукерландия“.

Състезателното дефиле на големите в съботния и неделния ден се допълва от чуждестранни групи от Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Молдова и Русия. За първи път на „Кукерландия“ ще видим и танц на китайски дракон, представен от състава към Института „Конфуций“ – гр. Велико Търново.

Територията на фестивала и тази година е Градският парк, превърнат в „Кукерград“. Нови артистични инсталации, допълнителни атракции и пъстър празничен базар носят знака на най-впечатляващия ямболски фестивал.

Организатори на „Кукерландия 2016“ са община Ямбол и община „Тунджа“. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и с медийното партньорство на Българската национална телевизия, „Радио 999“ и „Диана ТВ“.

Сборна група от 50 разложки кукери ще вземат участие в Маскарадния карнавал. Те ще представят обичая по гонене на злите сили, който по традиция се изпълнява на първия ден от новата година в карнавала „Старчевата“.

7-членното жури от професионалисти в областта на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство ще оценява представянето на маскарадните групи по традиционност, автентичност, артистичност и степен на осъвременяване и импровизация.

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ се провежда в три поредни дни, като конкурсната програма започва днес, 27 февруари.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)