Избрани Новини

Кои са най-купуваните мартеници от благоевградчани?

Сред най-търсените са тези с лика на анимационни герои

Наближава 1-ви март – празник, свързан с уникалната българска традиция да си подаряваме мартеници. Закичването с преплетен бял и червен конец е един от най-старите ритуали в българския народен календар и символизира пожелаването на здраве и късмет. Освен традиционни мартеници през последните години на пазара навлизат различни, нестандартни и атрактивни модели. Кои са най-купуваните мартеници от благоевградчани? Това попита БНТ в рубриката си Топ 5 тази седмица.

На пето място в класацията за най-купувани мартеници от благоевградчани се нареждат традиционните Пижо и Пенда. Търговците казват, че хората ги търсят рядко, защото не са толкова практични. На четвърто място се нареждат мартениците тип сувенир.

Актуални тази година са нетрадиционните мартеници, изработени от камъни и мъниста. Заради широкото си приложение и интересния си вид те заемат трета позиция в класацията.

Най-голяма радост мартениците носят на децата. Затова сред най-търсените са тези с лика на анимационни герои – нареждат се на второ място в класацията.

Въпреки новите и атрактивни мартеници, които се предлагат, най-купувани от хората в Благоевград са традиционните – преплетен бял и червен конец за ръка.

Независимо дали ще изберете традиционна българска мартеница или осъвременен вариант, важното е да посрещнете 1 март със символите на Баба Марта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов