Избрани Новини

Диабетично сдружение "Здравец"- Банско помага на хората при борбата с диабета

Съществува вече две години

Преди няколко години имах симптоми на диабет, но не можех да ги позная . След дълги мъчения разбрах, че имам повишена кръвна захар. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ Янка Рахова- председател на диабетично сдружение „Здравец“. Тя допълни, че след като се е запознала със заболяването е установила, че световната тенденция показва увеличаване в броя на болните от диабет. Така преди две години се е стигнало до основаването на Диабетно сдружение „Здравец“ в Банско.

По нейни думи, главната цел на сдружението е хората да знаят за сериозността на заболяването, да се запознаят със симптомите, за да може да вземат мерки по-рано. “Първоначално в сдружението се включиха малко ентусиасти,с които взаимно си помагахме. Много е важно обществото да бъде информирано и да помага на болните от диабет, защото това са по-често хора на преклонна възраст и повечето от тях са социално слаби”, каза още Рахова.

Тя допълни, че информативните кампании относно запознаването на хората с диабета са основната задача на сдружението.

"Оказа се, че много хора подценяват заболяването, не осъзнават какъв огромен риск крие появата му, а и много често не могат да установят симптоматиката му. Всички знаем, че диабетът няма външни показатели, няма болка“, коментира Рахова. Тя каза още, че съвместно със сдружението са направили много акции във връзка с помощта в борбата срещу диабета и разяснителни кампании.

"Последната година изследвахме по училищата кръвната захар на учениците, бяха открити болни деца, за което взеха мерки, бяха раздадени глюкомери за контрол на кръвната захар”, допълни председателят на сдружение „Здравец“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов