Избрани Новини

С "Танц на цветята" посрещнаха Баба Марта в Благоевград /Снимки/

Баба марта похвали талантливите деца на града

Баба Марта пристигна днес на площад „Македония” в Благоевград, за да се срещне с децата на града. Тя поздрави присъстващите и пожела здраве,късмет и щастие на малки и големи жители и гости на областния център на Пиринско. Поздрав по повод  1 март и Деня на самодееца на открита сцена се изявиха талатливите деца от школи при Младежки дом, самодейни групи към Народно читалище „Никола Вапцаров 1866” и Военен клуб.

Първи на сцената излязоха малките грации от танцово студио „Божана”, които представиха „Танц на цветята” по музика на Чайковски. В програмата участие взеха и танцова формация „Астра” с ръководител Галина Златкова, които бяха подготвили танца „Клоуни”. Последователно се представиха и най- малките групи към Денс център „Дежа Вю” с танца „Джайф” под ръководството на Десислава Камчева и групата по модерен балет на Ани Хачатрян с „На купон”. Фолклорната традиция бе застъпена от изпълненията на малките „Бисери” при Център по изкуствата, с ръководители Даниела Богданова и Надежда Стоицова , които изпяха „Еленчице”, „Йот дала иде” и „Заиграле девойчиня”.

С пристигането си Баба Марта слезе сред малки и големи, които имаха възможност под нейното ръководство да изработят красиви мартеници за своите близки. 4- годишната Елена бе изработила мартеничка, за да я подари на своя баща.

"Децата са много сръчни и се справят изключително добре с изработката на мартенички”, похвали малчуганите Антоанета Апостолова, ръководител ателие „Етнография” при Център по изкуствата, като не пропусна и важната помощ на техните родители. Децата на Благоевград добре познават и символът, който мартеничките носят. "Червеният конец е за здравето, а пък белият е за сила”, припомни малката Ани, която направи мартеница за своята баба.

Танцов състав „Вихрен” постави началото на пъстрата програма по повод Деня на самодееца. Празник, обединяващ хора с различни професии, социален статус, възраст и пол, но всички, водени от любовта към традиционното и съвременното изкуство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)