Избрани Новини

Благоевград се преклони пред Трети март и героите му

Хиляди жители и гости се включиха в честванията по повод големия национален празник

Хиляди жители и гости на Благоевград се включиха в честванията по повод един от най- големите национални празници на Република България Трети март. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов честити празника на всички българи и присъстващи на площад „Македония“, където бе кулминацията.

 „Честит Трети март, честито Освобождение - кулминация на петвековна борба, на силата и волята на българския народ за Освобождение! Днес трябва да благодарим на руските освободители и да не забравяме саможертвата им, но историята има дати и дати. Дати събития и дати водораздел, преломни. Раждане, ново начало, дати съдбовни за народ и за държава -  това е Трети март, българският Великден. Началото на нов път, на ново бъдеще, на нови възможности. Днес всеки от нас трябва да си направи равносметка какво прави и каква отговорност има, повече от всякога е нужно всеки от нас да мисли по една минута за България. За нашия край, Пиринския край, няма дебат - има ли робство, има ли Освобождение. Има!  Има робство, има смърт, има борба, има кауза. Има стотици хиляди животи, дадени за тази кауза и тази победа. Всеки дебат би бил обида към паметта на тези, които почитаме. Има и истина, която всички ние трябва да приемем категорично заради бъдещето, заради крехкия и неспокоен мир на Балканите. За Трети март има една единствена дума - Освобождение! И ако добавим още нещо, ще бъде признателност, смелост, храброст, патриотизъм. Ако добавим още нещо, ще бъдат символите – Плевен, Шипка и много други. На тези места до ден днешен цигарите горят по-бързо, места жадни за цигарен дим. На тези места още стоят и ни пазят хилядите загинали мъже. Не трябва да го забравяме, трябва да го помним! Длъжни сме! Длъжни сме на тях, длъжни сме и на тези след нас. Честит празник! Вечна памет на героите! Бог да пази България!“, пожела и припомни кметът д-р Атанас Камбитов в тържествено слово.

Мероприятията по повод Освобождението на Република България започнаха от паметния знак на майор Орлински“, където преди 138 години са посрещнати руските освободителни войски. Рецитал с едни от най-силните произведения, завършили с „О, Шипка“ изнесоха възпитаниците на Театрално студио към ОДК с ръководител Илия Ласин. Химнът на Република България пробуди сълзи в присъстващите на церемонията по полагане на цветя пред паметника. Първи  своята почит към загиналите за Освобождението на Републиката даде кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Глава сведоха и депутатите Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, областният управител Бисер Михайлов, заместник-кметовете Христина Шопова, Иво Николов, Зорница Кралева, представители на политически партии, образователни и културни институции, граждани.

Под съпровода на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски почетно шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“.  Паралелно шествие тръгна и от Съдебната палата с ученици от всички учебни заведения на Благоевград, предвождано от Детски духов оркестър. Двата лъча се обединиха на площадното пространство, където се издига паметникът на Гоце Делчев.

Тържествата продължиха с издигане на знамето на Република България от Военно формирование 26 400. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите в Освободителните борби. „Без любов към Бога и към ближния  не е възможна тази саможертва. Вечна да бъде паметта на героите, отдали живота си за свободата, а Бог да дарува, и ние да се молим да не отнема никога от нас този съвършен дар, който имаме днес“, пожела Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев бяха положени в знак на признателност към всички герои, донесли свободата на българския народ. Кметът д-р Атанас Камбитов бе придружен от малката Мария Козарева, която развълнува всички с рецитала на стихотворението „Родината“.

Финалният щрих на тържествените чествания на днешната съдбовна дата в историята на България - Трети март, постави концерт-спектакълът на Ансамбъл „Пирин“. Със своите изпълнения те  пресъздадоха на откритата сцена на площад „Македония“ моменти, довели до Освобождението на Република България.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов