Избрани Новини

Благоевградчани отбелязаха 135 години от рождението на Тодор Александров

Той е виден български революционер, член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация

С полагане на цветя пред паметника на Тодор Александров благоевградчани отбелязаха 135 години от неговото рождение. Заместник-кметът по икономика и финанси на Община Благоевград Иво Николов отдаде почит на видния български революционер, член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация, посветил целия си живот за освобождението на Пиринска и Вардарска Македония от турско робство.

Церемонията пред бюст-паметника на войводата бе открита от депутата Атанас Стоянов. В словото си той подчерта значението на българското националноосвободително движение в Македония, представено най-ярко в лицето на Вътрешната македонска революционна организация – ВМРО, както и че винаги е имало един особен тип герои, които надхвърлят чисто историческите изследвания и се превръщат в митични образи с безсмъртна слава. Именно такъв герой е водачът на ВМРО Тодор Александров.

Пред бюст-паметника на видния български революционер цветя положиха още общинският лидер на ВМРО Георги Васев, политици, представители на културни институции, граждани и общественици. Церемонията по отбелязване на годишнината бе съпроведена с тематични песни и мелодии, изпълнени от Биг бенд – Благоевград.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година в Ново село, Щипско, в семейството на Александър Попорушев и Мария от рода Хаджияневи. Началното си образование получава в Щип и Радовиш, а през 1898 година завършва първия випуск на българското педагогическо училище в Скопие, където на 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен в нея от директора на училището Христо Матов. В началото на 1911 г. заедно с Христо Чернопеев и Петър Чаулев Тодор Александров е избран за член на Централния комитет на ВМОРО. Под негово ръководство са организирани и извършени атентатите в Щип през ноември 1911 г. и в Кочани през август 1912 г. Атентатите стават един от поводите за избухване на Балканската война 1912-1913 г. След въвличането на България в Първата световна война 1914-1918 г. Тодор Александров е мобилизиран и служи в щаба на действащата армия. След края на войната е арестуван като военнопрестъпник, но успява да избяга от затвора. През 1919 г. заедно с генерал Александър Протогеров и Петър Чаулев Тодор Александров възобновява Вътрешната революционна организация под името Вътрешна македонска революционна организация. Той е открит противник на вътрешната и особено на външната политика на земеделското правителство. По негово указание след държавния преврат на 9 юни 1923 г. ВМРО участва активно в потушаването на Юнското и Септемврийското въстание. Отделни дейци на организацията участват и в убийство на сваления министър-председател Александър Стамболийски.

Намесата на ВМРО в политическия живот на България влияе отрицателно на авторитета й като национално-революционна организация и създава предпоставки за разцеплението й. Убит е при неизяснени обстоятелства край с. Сугарево, Благоевградско.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)