Избрани Новини

Туристи от Кюстендил посетиха "Малкия Пирин"

Чепън е една от най-малките и ниски планини на България

Туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил посетиха една от най-малките и ниски планини на България - Чепън, известна като „Малкия Пирин”. Огряна от слънцето и гледана отдалеч, тя наистина прилича на именития си събрат.

Туристите се отправиха към Драгоманското блатото - най-голямата естествена карстова влажна зона в България. То е разположено на 701 м н.в. и заема площ от 350 хектара, което е приблизително площта на около 480 футболни игрища. От 1996 г. за възстановяването и опазването на блатото се грижи Сдружението за дива природа „Балкани”. То е богато на различни видове водолюбиви птици и растения. В него има изградена дървена пътечка и наблюдателници, от които лесно може да наблюдавате различните видове птици.

„След кратък отдих се отправяме към следващите набелязани обекти от нашата екскурзия - водопад „Котлите“ и Букоровския манастир. Водопадът се намира на река Дракул, която пресича високи отвесни скали и образува 3 пада на водата с обща височина около 20 м. На път за него  минахме покрай Букоровския манастир в близост до Туден. До самия манастир се стига пеша по черен път в полето. Най-важното за Букоровският манастир е, че това е единственият манастир в България и втори в света с пет църкви. Те са посветени съответно на Св. Георги, на Св. Петка, на Св. св. Кирил и Методий, на Св. Неделя и на Вси Светии“, разказаха още туристите от Кюстендил.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов