Избрани Новини

Десетки земеделци избраха чушката пред тютюна

От декар се изкарват по три тона

Десетки семейства на гърменското село Долно Дряново залагат и тази година на друга земеделска култура, различна от тютюна. В селището през последните 7-8 години чушката измества "зеленото злато" за все повече земеделски стопани като препитание. Тази година те ще засадят стотици декари с надеждата да имат добри добиви и природата да е с тях.

„С още 10 души се увеличават стопаните, които разчитат на чушката. Общо са 50 стопаните. Почти всички са изградили водоеми и напояват нивите си. Миналата година и аз отглеждах чушки. От декар изкарваме по три тона, ако е хубава година. В селото се произвеждат над 150 тона от вкусния зеленчук", твърди кметът на Долно Дряново Ваит Моллахасанов.

Никой от тези, които се захванали преди време с новата земеделска култура, не се е отказал. Някои обаче гледат и двете култури – тютюн и чушки. Така си осигуряват прилични доходи. Неволята принудила местните хора да сменят отглеждането на тютюн с производство на пипер. Местните земеделци пласират продукцията си не само в Неврокопския край, а също в Доспат, Девин и Сърница. „Там най-много се търсят чушките ни, продаваме ги и на частни лица, и на хотелиери в Девин и Доспат. Цената миналата година бе между 1 и 1,20 лева за килограм. Хем по-малко се трудим в сравнение с тютюна, хем разходите са ни по-малко", споделят земеделците, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов