Избрани Новини

Планински спасител: Ските са поминък за много банскалии

Методи Баненски е първият лифтаджия в курорта

"За мен две мнения по въпроса „Да има ли нов лифт?" няма. Трябва да се направи такова съоръжение, то е жизнено важно за Банско, за банскалии, за хилядите туристи от страната и чужбина. За да няма нерви в гостите на курорта, които висят по 3-4 часа на опашката пред единствената кабинка". Твърдението е на доайена сред планинските спасители Методи Баненски. Той не изключва възможността после това напрежение да се пренася и на пистите, където някои скиори не спазват правила, карат опасно за себе си и останалите.

Любопитно е, че банскалията е първият лифтаджия в курорта. Първият му работен ден в това поприще е на 25 декември 1975 година на Шилигарника. „Качихме там един трактор, свалихме едната му гума, опънахме въже нагоре и се получи механизъм, който вършеше ролята на лифт. Години по-късно се направи още един на Чалин валог, а през 1985-1986 г. се построи този на Тодорка, който миналата година бе подменен с по-модерен", връща се назад в годините планинският спасител. Не крие, че и тогава имало съпротива у някои срещу развитието на Банско като ски център и предпочитана туристическа дестинация.

За Баненски е непонятно, че държавата не подкрепя инвеститор, който е готов сам да вложи сериозни финансови средства за изграждането на втори лифт от Банско до Пирин планина. Спира се тази инвестиция, а ски центърът осигурява поминък на много хора не само от курорта и общината, но и от съседни общини, че и от други краища на страната. „Шепа хора викат, кряскат, а нямат разумни аргументи. Като на латерна въртят все едно и също – за буболечките и клечките. Лъжат, че едва ли не планината ще се унищожи. За първия лифт са изсечени 25 000 кубика дървен материал, това е сторено еднократно. А вече над 10 години се дава хляб на хиляди хора. За сравнение – Югозападното държавно предприятие само за отоплителен сезон 2015-2016 г. бе готово да предостави 300 000 кубика дърва за огрев. За какво говорим повече?!", пали се банскалията. Нека на срещата в понеделник всички си направят проста сметка – колко хора получават заплати и хранят семействата си от заетост в нашия курорт. Лифтът е най-щадящият планината транспорт. А сега вървят кола след кола нагоре и газовете нанасят вреди на природата, но зелените мълчат", казва Методи Баненски, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)