Избрани Новини

Нивата на реките ще се понижават

През нощта срещу вторник в Западна България ще вали дъжд в количества от 5-15 л/кв.м.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес привечер на места в западните райони ще има слаби превалявания от от дъжд. Количества ще са около 1-2 л/кв.м. През нощта срещу вторник в Западна България ще вали дъжд в количества от 5-15 л/кв.м. Във вторник в западните райони ще е почти без валежи, а на изток ще превали слаб дъжд, в количества от 1-2 до 5-8 л/кв.м, в крайните южни райони на Родопите – до 15. През нощта срещу сряда превалявания ще има на места из цялата страна в количества от 1-5 л/кв.м. В сряда отново ще вали главно в Западна България – 5-15 л/кв.м, в Източна ще е почти без валежи.

През денонощието от 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 март нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Повишения на водните нива са регистрирани на отделни пунктове: в долното течение на р. Янтра при Каранци (Дунавски басейн), по средното и долното течение на р. Тунджа при Ямбол и Елхово, в долното течение на р. Марица при Свиленград (Източнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са река Черни Вит при с. Черни Вит, Голяма река при Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн) и по средното течение на Марица (Източнобеломорски басейн).

В Западнобеломорски басейн водните нива на реките в басейна днес и утре ще се понижават. На 8.03, вследствие на прогнозираните валежи, се очакват по-значителни, краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на р. Струма и р. Места.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов