Избрани Новини

Кюстендилските ябълки тръгват към индийския пазар

Там този плод струва по $4 за килограм

Кюстендилски земеделски производители могат да договорят доставки на ябълки на необятния пазар в Индия, където този плод струва по $4 за килограм, каза  на връщане от милиардната азиатска страна кметът на общината Петър Паунов, пише "Труд".

Индийците имали наложена забрана за внос на ябълки от България и други страни, която отпаднала в края на 2015 год. И следва да се възползваме от това. Потомците на Махатма Ганди и Индира Ганди ядат новозеландски и американски ябълки - в огромни количества по 600 хил. тона годишно. След официалните разговори, които нашата делегация, в състава на която попаднал и кюстендилският кмет, фирми и бизнесмени могат да потърсят разговори и да се отиде към друстранни споразумения с индийски пратньори за доставка на ябълки от Кюстендилско - интерес от страна на индийците има, добави Паунов.

В Кюстендилско са разработени и виреят 430 сорта ябълки, плододаващите площи от този вид в региона са около 4 хил. декара. Досега Кюстендил не е имал контакти по линия на земеделието и овощарството с Индия, каза шефът на Института по земеделие край града проф.Димитър Домозетов.

Българската делегация посетила четири от най-големите индийски градове - Южно Делхи, Чандигар, Ширме и Агра, с общо население от около 10 мил. жители. Преди това министър Николина Ангелкова имала визита в Индия за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма. "Посещението беше на изключително високо ниво, разговаряхме с представители на работодателските организации и оттук нататък разговорите ще бъдат с бизнеса, пътеката вече е направена", отбеляза Паунов.

 
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов