Избрани Новини

Да изкачиш Мусала въпреки инвалидната количка

34-годишния Влади Гюров е прикован вече 15 години към инвалидния стол

34-годишен мъж изкачи връх Мусала в инвалидна количка, съобщи БНТ 2. “На върха съм и се радвам на гледката“, това каза Влади Гюров. Какво е необходимо, за да изкачиш първенеца на Балканите въпреки инвалидния стол?

Това е снимката, която вдъхновява 34-годишния Влади Гюров да тръгне към първенеца на Балканите, въпреки инвалидния стол, към който е прикован вече 15 години. Снимката е направена от негов приятел, който преди години е изкачил Мусала. Желанието и той да види залеза от най-високото в Рила планина кара Влади да започне плановете за собственото си изкачване.

Влади Гюров: “Според мен, всеки има нужда от такива преживявания, защото това е глътка свеж въздух. Защото ежедневието по принцип смазва хората и е необходимо отвреме навреме нещо да те разтърси, да се почувстваш жив и да спреш да виждаш сивото, а да видиш красивото в живота.”

По пътя към върха заедно с Влади бяха още седемнайсет негови приятели-планинари. Първоначално той бе транспортиран с лифт до Ястребец, а после беше здраво привързан към моторна шейна, която го отведе на 2925 метра надморска височина. В 15 часа вчера следобед Влади достигна върха.  “Вълнението е неописуемо, това е едно страхотно преживяване, несравнимо е и щастието, което ми подариха тия няколко човека, които не бяха никак малко, е просто несравнимо.”

През 2000 г., след пътен инцидент, Влади остава прикован за инвалидния стол. Благодарение на подкрепата, която има от семейството и приятелите си, както и на неутолимата си страст към живота, той нито за миг не се предава. Работи като софтуерен специалист, а приятелите му го наричат „луда глава“. След инцидента той три пъти е скачал с парашут от самолет, летял е с парапланер, тренира баскетбол и тенис.

Днес той не възприема себе си като еталон, но смята, че примерът, който дава, би могъл да вдъхне воля за живот и на други хора. Както и да покаже, че пътища има, дори и когато не можеш да ходиш.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов