Избрани Новини

Кметове искат да ловят автоджигити с камери

Настояват за законодателни промени

Заради кървавите катастрофи в последните дни кметове в Пиринския край настояват за законодателни промени. Управниците искат да ловят джигити зад волана с видеокамери. Защото решени проблеми водят до нови грижи на градоначалниците. Става въпрос за подобряването на инфраструктурата в малките населени места, за асфалтирането на улиците в селищата извън общинските центрове. „По новите пътища в селата край града шофьорите карат много бързо, не спазват ограниченията. Това води до катастрофи. А нашата най-важна задача е да осигурим безопасността и на водачите на МПС, и на техните спътници, и на пешеходците", коментира кметът на община Банско Георги Икономов.

В курортния град на 8 март млада жена бе премазана и убита от лек автомобил. Градоначалникът уточнява, че няма как да се сложат „легнали полицаи" на ремонтираните пътни отсечки в района. Той и негови колеги не само от Пиринския край, но и от страната са обсъдили проблема и са готови с предложение за законови промени. То вече е изпратено до вътрешния министър. Целта е да се действа превантивно и да се ограничи рискът от пътни инциденти и загуба на човешки живот.

„Говорил съм по темата и със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Настояваме общините да могат да купуват видеокамери. Много от тях имат възможност да заделят необходимия ресурс, за да направят това. Така ще осъществим превенция за безопасност на движението. Държавата няма да прави никакви разходи", уточни Икономов. Кметовете обаче искат да получават част от събраните глоби от „хванатите" от видеокамерите нарушители.

„Нормално е при инвестиция от наша страна да има възможност част от сумите да се връщат в общинските хазни. Тези пари ще се харчат единствено за подобряване на пътищата в общината. По този начин ефектът ще е двоен – хем ще ограничим нарушенията на пътя, хем ще имаме допълнителен финансов ресурс за ремонт на пътища", твърди Георги Икономов цитиран от standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов