Избрани Новини

Ботев и Вазов рецитираха ученици от Бачево

"Син съм на юнашко племе“ бе мотото на провелия се конкурс-рецитал

„Син съм на юнашко племе“ бе мотото на провелия се конкурс-рецитал, организиран от от  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, село Бачево и клуб „Хайдути“ в Чикаго, САЩ. Учениците и учителите от училището и членове на клуба от Чикаго трогнаха публиката с рецитаторските си умения, които бяха по творби на Ботев и Вазов. Участниците изпяха и патриотичните  песни „Къде си вярна ти любов народна“, „Вятър ечи, Балкан стене“ и развяха националния трибагреник.

Идеята за конкурса възниква от нуждата да се докаже, че в училище трябва да се изучават тези произведения, както и че патриотичното възпитание у  младите хора е изключително важно, а училището - един от най-съществените фактори за формиране на национално самосъзнание и гордост у подрастващите. 

Регламентът на конкурса-рецитал изискваше всеки от участниците да научи поне 3 творби  от Христо  Ботев и  Иван Вазов,  да направят албум, посветен на класиците ни и да нарисуват портрет на любим герой, свързан с творчеството на двамата поети. Учениците от 4 клас с класен ръководител  Светла Величкова откриха събитието, а учениците от 6 клас с класен ръководител Горица Лазарова привлякоха вниманието на присъстващите гости още с появата си – облечени в  национални костюми и костюми на четници,  пеейки „Вятър ечи“ и високо вдигнат национален трибагреник.

Победителите Мария Паскалска, Славчо Манушкин и Даниел Манушкин получиха таблети като награда, осигурени от чикагския клуб „Хайдути“.

На събитието присъстваха кметът на с.Бачево Росица Чатлабашена, директорът на училището Соня Кулинчева, роднини, гости, а жури бяха Стоян Дърпатов - дългогодишен преподавател по български език и литература и Благой Прангов, поет и писател.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)