Избрани Новини

Служителка на "Агромах“ се опита да изнесе 1 млн. евро

Претърсвания и изземвания са извършени на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София

Специализираната прокуратура, ГДБОП и НАП са провели специализирана операция срещу организирана престъпна група за данъчни измами, съобщи Е-79.com .

Операцията е проведена на 9 и 10 март. Претърсвания и изземвания са извършени на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Дружествата от групата на „Агромах“ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ - „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД.

Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.

При претърсванията и изземванията в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр.Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи, съобщиха още от Прокуратурата.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)