Избрани Новини

Тютюнджии от Сатовча и Гърмен зарязват полето и стават каменоделци

Много тютюнджии зарязват полето и грабват чука, за да добиват тикли /б.а. – камъни за облицовка/

Жители на общините Сатовча и Гърмен са недоволни от ниските изкупни цени на тютюна за поредна година, пише "Стандарт". Затова ще сменят препитанието си. Но не и тежкия труд.

„Камъните за облицовка са алтернативата ни. Ще въртим чука по цял ден, но ще изкарваме по 15-20 лева надница. Все ще е повече от припечеленото от тютюна. Че на нивата сме цялото семейство, накрая ни се връзва по-малко от 10 лева надница", твърдят мъже от село Кочан. Квадратът на дребните тикли върви по 2-3 лева, а на едрите – по 5-6 лева. 

„Има достатъчно залежи и перспектива за развитие на каменоделството. Проблемът е, че много фирми и отделни лица добиват незаконно, те не плащат никакви данъци на държавата. В същото време малкото изрядни дружества непрекъснато са проверявани и мачкани от държавата. Правят ни луди от изисквания и бюрокрация", казва бизнесмен, който има концесия за добив на тикли. Той е категоричен, че трябва да се облекчи процедурата и за получаване на концесия, и за добив на камъни за облицовка. За да може и държавата да печели от тази дейност, като прибира данъци от всички фирми. 

„В момента има търсене на този материал. Идват и българи, и гърци, и други чужденци, които са се купили къщи в региона или в страната. Но е крайно време държавата да е на мястото си и да контролира тази дейност", споделят каменоделци. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)