Избрани Новини

Над 100 торти на ден с надпис "Простете” продават в Благоевград

Традиция е да се носи торта при кумовете

Бум в продажбите на торти отчитат от сладкарските магазини и цехове в Седмицата на прошките в Благоевград, съобщава simitli.info. Традиция е да се носи торта при кумовете или пък близките през тази седмица. Над 100 торти на ден се продават само в един магазин или цех, като бумът е в последните три дни от Седмицата на прошките, уточни продавачка от сладкарница в центъра на Благоевград. Отчитат и малък спад в сравнение с миналата година, когато торти са се изнасяли ежеминутно от сладкарниците, но все пак сладкото изкушение си остава най-актуалната и предпочитана покупка през тази седмица.

Най-новото от последните години, което искат клиентите и предлагат от сладкарските цехове, са торти с надпис „Простете”.

Цените на тортите варират от 10 до 40 лв. Най-продаваните са на средна цена от около 18-20 лв. Всеки си има предпочитания, някои харесват шоколадови, други сметанови, еклерови или пък плодови.

Много по-евтини излизат домашните торти, обаче малко хора вече намират време, а и желание да се занимават с това вкъщи. Ако направим сметка при готови блатове, яйца, мляко, брашно за домашния крем, една сметанка за украса и някакъв плод, голямата торта излиза около 10-ина лева.

В някои краища на България на Сирни заговезни ходят при кръстниците с пита, пиле, баница, вино и ракия, варени яйца и халва.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прости!“, „Простено!“ пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка.

На този ден се иска прошка от роднините и от кръстниците. Сега вече и по телефона, че повечето са далече.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов