Избрани Новини

Ядем българско сирене от унгарско мляко

Има 12 страни от ЕС, където суровото мляко е по-евтино от българското

Българските сирена се приготвят от вносни млека. Това неохотно призна министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод масираните проверки из мандрите в страната. Земеделският министър бе в Хасково, за да даде тласък на кампанията по субсидиране на земеделските производители и по осъществяване на контрола върху тях. Оказа се, че някои от мандрите работят с българско мляко, но в други по-голямата част от суровината идвала от чужбина - най вече от Унгария, Румъния, Словакия, пише "Монитор". Имало 12 страни от ЕС, където суровото мляко е по-евтино от българското и за преработвачите е по-изгодно да внасят от 2000 километра, вместо от 20, с горчивина призна Танева. „Няма как да се намесим, защото това противоречи на принципите на Евросъюза за свободно движение на стоки и услуги”, обясни министърът. Освен това става дума за пазар, който се саморегулира. Ако трябва административна регулация, тя може да стане само по инициатива на Европейския съюз и да касае правилата в цялата Еврозона.
„В Европа продължава да нараства производителността на мляко, а същевременно потреблението продължава да се свива, за последно с 1.5 %. Мерките, взимани до този момент в Общността, не се оказаха ефективни”, призна министър Танева.
Млечният сектор е най-проблемен не само в България, но и в ЕС. Тук обаче нередностите били много. Не стига че суровината се внася отвън, ами и масово се зарежда концентрирано мляко от Германия. Това поставя българския производител в неконкурентна среда.

„Факт е, че вътреобщностните доставки на суровини за бранша са се повишили драстично през последната година”, призна Танева. Продължава практиката да се влагат растителни мазнини в продукти, където уж не трябва да ги има или поне не е отразено на етикета. Най-злоупотребяваният продукт е сиренето, както и до известна степен киселото мляко. Във фирмения български продукт тарикатите продължавали да влагат нишесте. Има млека с антибиотици, такива с афлатоксини засега не са намерени. Министърът отказа да посочи фирмите нарушителки и регионите им, но обеща, че при края на проверките всичко ще лъсне официално.
Иначе Танева бе в Хасково, за да рекламира кандидатстването за директните плащания за земеделските производители. Общо 1 милиард и 550 млн. лева ще бъдат раздадени на земеделците по всички мерки за подпомагане. Плащанията вървят по график с изключение на оранжерийните зеленчуци, където има известно забавяне. Опити за измама са регистрирани по една от мерките - компенсаторните плащания за трансформирането на земеделски земи в зелени площи/пасища. Има сериозни съмнения, че много кандидатстващи за компенсация декларират земи, никога не са били земеделски. Проверките забавят процеса за реалните фермери.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов