Избрани Новини

Гурбетчии превърнаха Кочан в "Американско село"

Над 400 гурбетчии в САЩ не забравят близките си в родното село Кочан

Всеки месец по банков път в сметките на местните хора постъпват финансови средства, за да могат да вържат двата края.

„Не е тайна за никого, че нашите „американци" ни помагат много с финансови средства. И на своите роднини и близки, и на кметството. Дават пари за джамията, за училището, за спорта. Не се налага да ги молим. Разберат ли, че имаме финансов проблем, се събират и изпращат необходимата сума", твърдят жителите на сатовчанското село, цитирани от "Стандарт".

Всички емигранти са със „зелени карти" в Америка. Пребивават законно там, а трудолюбието им помага да имат постоянна работа. Повечето от тях са се установили в щата Пенсилвания. В последните няколко години и на тях хич не им е лесно заради кризата, но продължават да пращат пари на своите близки в Кочан.

„На практика гурбетчиите спасиха много семейства тук от глад и мизерия. Защото работа не се намира за всички, тютюнът не се плаща достатъчно добре и някои семейства изнемогват. Получавали сме преводи от САЩ за бедни хора, които дори не са родственици на „американците", разкриват жители на Кочан.

И се гордеят не толкова с определението на другоселците за селището – „Американското село", а с трудолюбието и щедростта на роднините си в Америка. И не само на тях, а и на останалите гурбетчии, които са в различни европейски държави.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов