Избрани Новини

Уволниха овчаря на Рилския манастир заради бруцелозата

Заплатата и не предишния, и на новите отговорници никак не е малка - по 700-800 лева

Нови са отговорниците на стадото на Рилския манастир - предишният гледач Симеон Йорданов от Благовеград е бил уволнен заради допуснати болни от бруцелоза животни, казаха ветеринари, които са на терена на епидемията по Рилското корито, пише "Труд".

През есента на м.г. в манастирското стадо установили две болни овце, които бяха евтаназирани. За Голяма Богородица лани беше забранено транспортиране на животни за дарение на обителта, ако не са изследвани за бруцелоза. Две агнета бяха свалени от багажниците на коли, тръгнали закъм Рилския манастир и останаха в обор в града, за да бъдат изследвани, припомниха общинари. Накои от монасите пък доброволно се изследваха за заболяването - кръвните им проби се оказаха отрицателни.

Новите гледачи на стадото са от Рила. Заплатата и не предишния, и на новите отговорници никак не е малка - по 700-800 лева, отбелязаха информирани.

Ново изследване на стадото срещу бруцелоза ще се прави днес, каза д-р Първан Дангов, бивш кмет на Дупница и бивш шеф на областната агенция по контрол на храните в Кюстендил, който е в огнището на заболяването от юли м.г. Сега монасите притежават около 80 животни - 3 крави, 15-16 кози и около 60 овце, уточнитой.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)