Избрани Новини

Търсят пари за храма-костница “Света Троица” в Гюешево

Собствеността на храма е на Софийската митрополия, а на костницата – на министерството на отбраната

Храмът-костница “Света Троица” в кюстендилското село Гюешево, където са погребани костите на загинали български офицери и войници през Междусъюзническата /1913/ и Първата световна война /1915-1918/, се руши, съобщи кметицата на селото Татяна Георгиева. Проблемът е отдавна, а последният ремонт на храма-костница е от преди 10 години, разказа кметът Георгиева. Основният проблем според нея е влагата, която руши стенописите и създава опасност от подкопаване дори на основите му. 

Храмът е с висока културно-историческа стойност, разказа Явор Митов от музея в Кюстендил. Според данните, в костницата са погребани костите на 1491 войника и 18 офицери. В черквата са съхранени скулптури от военния художник Иван Лазаров. Имало и платна от Димитър Гюдженов, които обаче били преместени в музея, за да не бъдат съсипани от лошите условия. 

Бившият военен министър Ангел Найденов пое инициатива за извършване на реконструкция на храма-костница и създаване на музей, но след смяната му, това не се осъществи, разказаха местни хора. Според тях този паметник заслужава много по-голямо внимание. 

Собствеността на храма е на Софийската митрополия, а на костницата – на министерството на отбраната. Местните хора се надяват, че с общи усилия военният паметник ще бъде спасен, съобщава още БНР. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)