Избрани Новини

200 милиона ще загуби Банско, ако се прекрати концесията за ски зоната

Местните хора искат туризмът да продължава да се развива

Община Банско, инвеститорите и местният бизнес ще загубят около 200 милиона лева в случай, че концесионният договор за ски зоната бъде прекратен, съобщи БНТ. Това заяви кметът на общината Георги Икономов. През активния зимен ски сезон миналата година в курорта са реализирани близо 500 хиляди нощувки, което като престой в хотелите възлиза на сумата от 25 милиона лева, правят сметка от кметството в града.

От кметството в Банско изчисляват, че освен от нощувки в хотелите курортът ще загуби при прекратяване на концесията за ски зоната и от парите, които оставят туристите в ресторантите, механите, ски гардеробите, ски училищата и друг вид услуги. В последните 10 години всички усилия са насочени към развитие на зимния туризъм, каза кметът на общината Георги Икономов.

Местните хора искат туризмът да продължава да се развива. Много от жителите на Банско имат семейни хотели, други пък се занимават с търговия.

Прекратяване на договора според кмета на Банско ще доведе не само до преустановяване дейността на ски зоната, но и до съдебни дела, обжалвания, нови концесионни процедури. Разумният изход, казват от кметството, е не да се прекрати концесията за ски зоната, а да се промени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов