Избрани Новини

Вдигат паметник на Методи Андонов

Животът

18-03-2016, 15:30

Снимка:

bnr.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министерството на културата дава шанс на държавните театри

Монументът ще е в родното му село Калища

Монументът трябва да бъде завършен догодина, когато се навършват 85 години от рождението на известния режисьор. Идеята е подкрепена от местните хора на тържествено събрание по случай 84-та годишнина от рождението на режисьора, чийто филм „Козият рог“ е едно от върховите постижения на българското кино.

На събитието, състояло се по инициатива на дамската структура на ГЕРБ в община Ковачевци, са присъствали и дъщерите на Методи Андонов – Милена и Невена, както и неговата сестра Милка Люцканова. До сега на родната му къща в селото има само паметна плоча.

Съученици на Катя Паскалева от бившата Втора гимназия в Перник пък планират през май да открият паметна плоча на актрисата, която на кинофестивала в Карлови вари през 1976 г. е удостоена със специална награда за принос в развитието на световното кино за ролята й на Мария в „Козият рог”. За целта те стартираха инициатива за набиране на средства. Паметният знак ще бъде поставен в сградата на гимназията. Създаденият за целта Инициативен комитет възнамерява да създаде и фондация с идеална цел на името на Катя Паскалева, която да подпомага дарования в изкуството, информира БНР.  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов