Избрани Новини

Бонка Ичкова: От парите за олимпиади достигат само "трохи" до училищата

Председателят на Синдиката на българските учители в Благоевград иска парите да се насочват директно към училищата

Училищата в Благоевград изпитват сериозни трудности при организирането на Олимпиади, защото парите отпуснати от Министерството на образованието минават първо през Регионалния инспекторат по образованието, а до самите тях достигат само трохи. Това каза за радио „Фокус“ Бонка Ичкова, председател на Синдиката на българските учители в Благоевград.

По думите й, въпросните Олимпиади и областните кръгове задължават определени училища да бъдат домакини. Цялата организация, заплащането на квесторския труд, защото е в почивни дни, по кодекса на труда се изплаща много повече и всичко това за сметка на изтънелите бюджети на училищата. Дори днес възнамерявам да се срещна с началника на инспектората в Благоевград г-н Златанов, за да поговорим, но ако се наложи ще пиша и до министерството, тези средства да се насочват директно към училищата, защото не може да се действа по този начин. Получава се така, че самите училища нямат пари за деца, които са се класирали някъде и учебните заведения започват да се чудят как да изпратят учениците например на състезание или конкурс“, каза още Ичкова.

Тя добави, че това от своя страна по никакъв начин не стимулира децата да участват в подобни инициативи, а родителите от своя страна са принудени да плащат от джоба си, за да водят децата си на състезание. Като пример тя посочи, че децата от музикалните паралелки към НХГ – Благоевград през следващата седмица трябва да ходят на певческо състезание в София, но към момента не е ясно как ще се заплатят таксите за тяхното участие.

Бонка Ичкова коментира и това, че през последните години, по неясни причини, Олимпиадите и областните кръгове се провеждат само в три училища в Благоевград.

"Това са езиковата гимназия, природо-математическата и Национална хуманитарна гимназия. Не може това да е постоянно за сметка на училищата и накрая да се получава така, че бюджетът да не достига за нищо. В единните разходни стандарти вътре влиза всичко – издръжка, заплати и т.н. Накрая се получава така, че вечно учебните заведения нямат пари. По този начин в никакъв случай не стимулираме децата, въпреки че постоянно се говори за това как трябва да го правим“, категорична бе тя.

Бонка Ичкова прибави, че самата държава не отделя никакви допълнителни средства, за да може да стимулираме тези деца да участват в различни състезания.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов