Избрани Новини

Ново учение направиха на "Златарево"

Изпробваха готовността на полиция и армия при бежански натиск

Съвместни действия за охрана и контрол по границата ни с Македония се проведоха на граничен пункт Златарево, съобщи БНТ. Те са част от учение "Граница 2016" на служителите на МВР и министерството на отбраната.

Целта е да се координират действията на служители на двете министерства и да се провери готовността им при евентуален бежански натиск. Министрите Румяна Бъчварова и Николай Ненчев се срещнаха със своите колеги от македонска страна - Оливер Спасовски и Зоран Йолевски, за да обсъдят съвместните си действия.

По време на учението беше направена демонстрация на опит за нелегално преминаване на границата ни на бежанци от Македония. Министрите прелетяха с хеликоптер над терените около българо-македонската границата, за да огледат и възможните маршрути на мигрантите.

Министър Бъчварова каза, че има опасност бежанците да се насочат към България, но за сега няма оказан миграционен натиск. Премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел, че това учение е необходимо, за да се гарантира сигурността по българската граница.

Бойко Борисов, министър-председател: И вътрешният министър, и военният министър с началника на генералния щаб, техните съответно реципрочни колеги са на границата, провеждат съвместно учение, ще си обменим още днес офицери за връзка. Разпоредил съм и на нашите дипломатически мисии и в Гърция, и в Македония да оказват пълно съдействие. Така, ме това, което вчера планирахме в момента е на ход в България, на границата там долу при Златарево и Петрич.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов