Избрани Новини

Амазонки засрамиха мъжете на кушията в Бачево

Деца с увреждания получиха медали и грамоти за добра езда

Кушиите отдавна не са това, което бяха. Поне така е в разложкото село Бачево, където през последните години истински родни амазонки окупират първите места на състезанието за бързина на четириногите. Дамите са по-леки, но не по-малко смели и скоростни от мъжете, щом се качат на гърба на конете. И го доказаха за пореден път на надпреварата в местността Власовица пред удивените погледи на стотици наши и чужди туристи. Гостите бяха дошли специално на Тодоровден, тъй като това е най-големият празник в Бачево. Те не спряха да снимат с телефони, фотоапарати и видеокамери атрактивната борба на ездачите. В петте серии се пуснаха по три коня със своите жокеи, сред които и 7-8 момичета и млади жени. Първото място с най-добро време окупира Мариела Петрова от Разлог. Дамата изпревари съгражданина си Николай Златев, третото и четвъртото място също бяха спечелени от жени – Йорданка Родина и Гергана Тумбева. Овациите на публиката заслужи и 11-годишната сестра на Гергана  Ванеса Тумбева, която получи наградата за най-малък участник в кушията.

Празничният ден тази събота започна в 9,00 часа с литургия в църквата „Свети Димитър". Водосветът за здраве и ритуалното захранване на конете със захар, царевица, пшеница, сол и чесън се проведе на селския мегдан. Ездачите подредиха там своите четириноги. Младите снахи се поклониха на своите свекърви, бяха осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните се захраниха ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Играха се Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста намаза с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни.

Десетки деца с увреждания също се превърнаха в ездачи в празничния ден на конна база „Perivolas" в Бачево. Малчуганите бяха не само от Разлог, но и от Банско, че и от Благоевград, като ги доведе Маргарита Бербатова, майката на футболиста на гръцкия ПАОК Димитър Бербатов. Тя от няколко години е ръководител на комплекс за възрастни хора с увреждания, но полага много грижи и за децата, които имат физически проблеми. Усмивки грейнаха на детските лица, щом се качиха върху конете. Накрая те получиха медали, грамоти за добрата езда и лакомства.

След тежките надпревари за най-бързи и най-силни коне дойде ред и на веселбата. Празничният концерт започна в 16.00 часа в центъра на село Бачево с участието на Оркестър „Family" - Разлог, танцови състави и певчески групи към читалище „Самообразование 1928 г" и танцова група от София, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов