Избрани Новини

Къде ще бъдат настанени ромите от Гърмен ?

Вариантите да бъдат настанени в Дебрен или Скребатно отпаднаха

Поредна среща за взимане на мерки с проблемния квартал "Кремиковци", се проведе в община Гърмен тази седмица. На нея присъстваха заместник областният управител на Благоевград Асим Адемов, кмета на общината Минка Капитанова, кметове на населени места, представители на МВР, представители на сдружение „Бъдеще за община Гърмен“, както и представители на институциите РИО, РЗИ и други.

Срещата беше инициирана от кмета на Община Гърмен - Минка Капитанова, след получено писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Минка Капитанова - кмет на община Гърмен:
"В интервюто си тя казва: "На среща на Министерски съвет е било предложено настаняване на хората от квартал "Кремиковци" в селата Дебрен и Скребатно.
Асим Адемов:
"Все пак това е само предложение, чиито отговор изцяло зависи от решението на община Гърмен."

Според кмета Минка Капитанова, няма да има възможност да бъдат временно настанени ромските семейства в тези две села. Въпреки многократните предложения за настаняването им в различни центрове, а така също и в предоставени им къщи в село Гърмен, ромите останаха да живеят в квартал "Кремиковци".

Дилян Тошев- представител на сдружение "Бъдеще за община Гърмен":
"Защо март месец 2016 година обсъждаме още тази тема? Девет месеца след тези решения?Имало е опити за взимане на решения с анкети, направени сред хората, но резултати никакви."

В писмото от Регионалното министерство е направена хронология на всичко, което е свършено до момента в ромския квартал "Кремиковци" и е посочено още, че срокът за събаряне на една от незаконно построените къщи там се удължава до месец април. Според представители на сдружение „Бъдеще за община Гърмен“, до решаване на проблема скоро няма да се стигне, съобщава още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)