Избрани Новини

Неизкупеният тютюн затваря паралелки в Сатовча

Кметът на Сатовча Мименов призна, че има отлив от производството на тютюн

Около 130 тона тютюн в община Сатовча не е изкупен, като за него няма и договори. Други 65 тона са договорирани, но все още не са изкупени, каза в интервю за Дарик кметът Арбен Мименов. Той е разговарял с ръководството на "Булгартабак" да помогне за поредна година и да изкупи тези 130 тона тютюн.

"Притесняваме се да не остане неизкупен тютюн. И едно семейство да пострада, това е трагедия. Цената тази година беше ниска. Некоректно, кампанията започна със закъснение, за да нямат избор хората, защото продукцията им започна да се разваля", коментира Мименов.

Кметът на Сатовча призна, че има отлив от производството на тютюн. Много семейства напускат общината и България. Падат паралелки в училищата.

Алтернативите не са много. Земеделски стопани вече са се ориентирали към производството на билки - лавандула, шафран, годжи бери, американска боровинка.

"Рискът обаче е голям. Много от разсада се оказа некачествен. Има въпросителни и около реализацията на продукцията. Общината предвижда в този програмен период да работи за увеличаване на площите, които могат да се напояват. Когато през лятото няма дъждове два месеца, само тютюна може да издържи ида се реализира някаква реколта", каза още пред Дарик кметът на Сатовча Арбен Мименов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов