Избрани Новини

Виртуална изложба "Експресионизмът. Вечният танц на живота" гостува днес

Тя е проект на Държавна агенция "Архиви"

Идеята за изложбата е вдъхновена от 150-годишнината от рождението на норвежкия художник Едвард Мунк - един от най-влиятелните художници експресионисти от ранния ХХ век. Тя провокира виртуален проект с едноименно заглавие, заимствано от името на голям цикъл произведения, създадени от Мунк.

В изложбата са показани творби от фондовете на Държавна агенция "Архиви", създадени от български художници от ХХ век като Асен Василиев, Григор Найденов, Преслав Кършовски, Иван Ненов, Бистра Винарова, Стоил Стоилов, Иван Лазаров, Александър Добринов и други, повлияни от стила и темите на експресионизма. Заедно с тях могат да се видят и картини, рисувани специално за проекта от съвременни български художници, създаващи изкуство, диалогично с експресионизма.

Изложбата е реализирана по проект на Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства".

Показването на проекта бе днес от 16.30 часа в конферентната зала на Регионален исторически музей Благоевград. Наташа Димчева, ръководител на проекта, разказа повече за него и творбите, съхранявани в Държавна агенция "Архиви". Мултимедийно представяне на изложбата досега се е състояло във Варна, Велико Търново, Пловдив и Бургас. Благоевград е последната му спирка.

Утре и в други ден  ще се проведат лектории и арт работлници с деца от Пето училище и СОУИЧЕ "Св.Кл.Охридски".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов