Избрани Новини

Неграмотни студенти принудиха ЮЗУ да увеличи часовете по писмена култура

Зрелостниците не знаят елементарни правила от българския език

Югозападният университет “Неофит Рилски” в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура на студентите си. Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година. Причината е, че все повече от студентите са неграмотни. Югозападният университет е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина. Във Великотърновския тя е задължителна за студентите.

Според ръководството на учебното заведение масово зрелостниците, които влизат в университетите, не знаят елементарни правила от българския език.

Проф. Антони Стоилов, зам.-ректор на ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград: “Прословутият кратък и пълен определен член, писане на главни и малки букви, запетайки, слято писане и полуразделно. В този смисъл е дисциплината, това е заложено да се изучава.”

Новата дисциплина ще бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти в университета, независимо от специалността, която следват.

Според проф. Стоилов ниската грамотност на студентите се дължи най-вече на липсата на желание да се образоват и изучават правилата на българския език още в ранните класове.

Проф. Антони Стоилов, зам.-ректор на ЮЗУ “Неофит Рилски”: “Комплексна е причината, възпитанието вкъщи и извън къщи, училището разбира се.”

Студентите одобряват идеята за въвеждането на допълнителни часове за грамотност.

От университета смятат, че за да се подобрят знанията на учениците, трябва да се санкционират и институциите и медиите най вече, които често допускат грешки, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов