Избрани Новини

Отпразнуваха казахстанския празник Науръз в Благоевград /Снимки/

Кметът Камбитов поздрави Република Казахстан

Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните гости на тържественото отбелязване на Пролетния празник на Република Казахстан – Науръз в Благоевград. „ Радвам се, че Община Благоевград и Посолството на Казахстан изградиха едно трайно партньорство и Консулството е възможност за всеки, който иска да докосне културата и да види възможностите, които предлага Казахстан да го направи. Науръз е аналог на българската Нова година и аз ви пожелавам годината да ви бъде мирна, благодатна, спорна. Всяка нова година носи нови предизвикателства и ви пожелавам да ги преодолеете, сигурен съм в това. И тъй като днешният ден е свързан с числото седем като символ, пожелавам ви седем дни в седмицата здраве, щастие, късмет и успехи”, пожела в приветствено слово кметът д-р Атанас Камбитов. 
Сред официалните гости на празника, който за втора поредна година се проведе през зала „22 септември” в Благоевград присъстваха посланикът на Република Казахстан в България Н.ПР. Темиртай Избастин, депутатът Даниела Савеклиева, заместник- областните управители Анна Бистричка и Асим Адемов, председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков, замесник- кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, представители на Посолството на Казахстан, на институции в Благоевград, граждани. Приветствено слово към присъстващите отправи и Н. Пр. Избастин, който подчерта, че пролетният празник Науръз е най- древният, който отбелязва казахския народ.

"Искам да пожелая на всички вас добро здраве, благоденствие, благополучие на Казахстан, на България и на хората”, каза още Н.Пр. Темиртай Избастин.

От своя страна почетният консул на Р. Казахстан Митко Солаков изрази радостта си, че взаимоотношенията между Казахстан и България стават по- развити и непрекъснато споделят история, култура и традиции.

"Успехът на всяка нация се базира на единството и приемствеността. По този начин успяваме да възпитаме и развием сред младите хора уважение между различните националности, което е една от най- важните цели. За да запазим традициите живи, ние трябва да ги популяризираме сред хората”, допълни консулът Солаков и пожела здраве, щастие и благоденствие на всички присъстващи. 
Пролетният празник на Република Казахстан в България Науръз започна с концерт- спектакъл на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин”. Те бяха подбрали песни и танци, представящи богатството и фолклорната традиция на Югозападна България. Гост- изпълнителят Веселин Маринов изпя нови, но и любими песни на публиката, като изненадата за зрителите бе неговата близост до присъстващите. 
Финалът на празничната програма бе запазен за характерния за казахите танц и изпълнение на домбра.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов